Máte kolekci šperků, která je pro vás neuvěřitelně důležitá? Může se jednat o zděděný náhrdelník, dárek od milované osoby nebo jednoduše něco, co si člověk sám koupil, protože se mu to líbilo. Víte ale, jak o takovou kolekci správně pečovat a udržet její luxus a bezpečí na dlouhé roky? Zde je několik tipů, které vám pomohou naučit se bezpečně skladovat vaše šperky. 

Skladování šperků - nejlepší způsoby

Pečujte o místo, do kterého šperky schováváte

Ze všeho nejdříve je důležité správně pečovat o skladovací místo. Vyberte si místo, které je suché, chladné a odolné vůči kolísání teploty. Vláha a náhlé změny teploty mohou ovlivnit nejen kovy, ale také vybrané cenné kameny, jako jsou opál nebo safír. Šperkovnice nebo krabička s vycpaným vnitřkem může být skvělou volbou, kterou chránit vaše poklady před vnějšími faktory.

Pozor na poškrábání a zauzlování

Dalším důležitým aspektem je oddělení šperků. Chraňte své náhrdelníky, prsteny, náramky a náušnice před poškrábáním a zauzlováním tím, že je budete uschovávat samostatně. Můžete použít jednotlivé kapsičky, taštičky z jemné látky nebo speciální přihrádky ve kterých je možné každý kousek chránit a vždy jednoduše najít.

náušnice s perlami a zirkony

Jak šperky skladujete a bezpečně čistíte?

Pravidelné čištění šperků zachovává jejich lesk. Používejte přírodní čistící prostředky a jemný kartáče nebo hadřík pro opětovné nastolení dokonalosti vaší kolekce. Vyvarujte se používání dráždivých čistících prostředků nebo namáčení šperků, jako jsou náramky, náhrdelníky nebo náušnice s perlami do vody, to je nebo drahé kameny může poškodit. Drhnutí šperků by mělo být opatrné; pokud se na nich vyskytuje skvrna je důležité mít během jejího čištění trpělivost, žádné velké drhnutí.

Pečujte o své šperky každý den

Kromě správného skladování šperků je velmi důležité pamatovat také na to kdy a jak naše poklady nosíme. Nedoporučuje se se šperky spát, jelikož je možné je poškodit, poškrábat nebo dokonce poztrácet jejich malé elementy. Nošení šperků během úklidu v domácnosti navíc může způsobit oděrky kovu a zbytečné vystavení šperků chemikáliím, které se v čistících prostředcích nachází. Vyvarujte se používání parfémů, tělových krémů nebo jiných kosmetických produktů přímo na šperky, látky v těchto produktech totiž mohou poškodit kovy a drahé kameny, snižovat jejich jas a odolnost. Pečování o šperky zahrnuje nejen jejich skladování, ale také opatrné nošení a ochranu před faktory, které mohou ovlivnit jejich stav.

Sledujte stav schovaných šperků

Pamatujte na to pravidelně kontrolovat vaše šperky, zejména ty kousky, které nosíte nejméně. To vám umožní všimnout si jakéhokoliv poškození nebo poztrácení kamínků, řešte to zavčas, než se problém zhorší.

Správné skladování šperků je klíčové pro udržení jejich krásy a hodnoty na celé roky. Pečujte o své poklady, skladujte je s opatrností, pravidelně je čistěte a pečujte o ně během jejich nošení – poté vám budou roky sloužit, dělat radost a přinášet sentimentální hodnotu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *